La masa cu Franke

Poza personala

Nu ştiu cum sunteţi voi dragii mei dar la mine familia a fost dintotdeauna familie fie că e zi de Paşte, de Crăciun sau oricare altă sfântă zi. Mama era căpitanul nostru şi era musai în fiecare zi de sărbatoare să ne cheme la prezență. Astfel toti cei 5 copii adunați cu familii cu tot, îi răspundeam. Anul trecut, pentru ca toți frații ne-am aşezat la casele noastre, ne-am gândit ca să începem să ne mutam mesele festive la câte unul dintre noi. Toate bune, toți am fost de acord. Şi cum se aproprie Paştele, la ultima noastră întâlnire am pus pe roate planul de îl facusem. Si cum am dat noi cu zarul, dragii mei, ca să vedeți eu am fost prima “norocoasă” să pregătesc masa de Paşte. Îmi zic în minte, “Hai că nu e atât de greu Camelia! Găteşti tu pentru 3, zi de zi. Poți măcar o dată să găteşti şi pentru 15 sau 16 persoane, nici nu mai ştiu exact cât suntem.” Da! Ați citit bine, atât de numeroasă este familia mea părinți, frați, cumnate, nepoți si nepoate.

A durat puțin până m-am obijnuit cu gândul, îmi era totuşi puțină teamă că nici pizza nu am avea de unde să comandam dacă în bucataria mea meniul ar fi o explozie.

Din ziua în care am discutat am tot pus pe listă ce aş vrea să gătesc şi bineînțeles ce şi-ar dori şi familia mea să mănânce. Am pus un fel de mâncare, am tăiat altul şi tot aşa. Am vrut să fie bineînțeles ceva traditional învațat de mama acasă. Şi cu acest fapt să o fac si pe ea mândră de mine că în sfârşit am învațat să gătesc, dar am vrut să fie şi ceva mai modern ,mai light cum zic eu.

Intr-una din zile ma sunat frate-miu cel mare. Mă aşteptam să aibă vreo idee mai năstruşnică pentru că el era mereu cel care ne dădea startul. Şi îmi zice aşa: ” Soră-mea stii ce mă gândeam eu?” Nu i-am răspuns l-am lăsat să continuie. “Stii că tu ai luat asupra ta toată treaba cu masa de Paşte, noi ceilalti ne-am gândit să le facem o surpriză părinților”.

Foarte frumos mi-am zis în prima secundă. După ce îi spun şi lui că da ar fi un gest frumos şi îmi dau acordul fără a cere mai multe detalii, el îmi zice. “Atunci asa rămâne! Noi ştiam că o sa fii de acord şi aşa că am şi pus totul la punct. La masa de Paste o să vină şi Irina Loghin!”

În prima secună am crezut că face misto de mine, că într-adevar eram eu mai mică decat el dar totuşi nu era o glumă atât de bună. “Irina Loghin???” Il mai întreb eu nu o data ba chiar de două ori. Mi-am luat o pauză de un minut să văd dacă mintea îmi mai functionează. Apoi îl mai întreb o dată. Cum adica să vină o vedeta la noi la masa?! “Da soră-mea! Îmi zice el. Nu ştiu dacă te-ai uitat la emisunea aia în care îti aduce o “Vedeta la masa”. Cred că este o surpriză plăcută pentru ei. Ştii că de mici copii am crescut cu muzica ei, că este cântareața preferată a mamei şi în plus ştii că de când ne ştim noi nu a fost măcar o masa de Paşte în care să nu ascultăm piesele ei si să depănăm amintiri.”

Ok, ideea lor suna foarte bine şi dacă era să nu se petreacă întalnirea asta la mine acasă, să fiu eu direct implicată nu aş fi avut nimic de obiectat. Dar totuşi cum să gătesc eu pentru o vedetă. Şi nu e chiar orice vedetă, este una destul de consacrată.

După ce am terminat convorbirea telefonică cu frate-miu caut pe internet informații. Ce aş fi putut să pregătesc eu pentru această masă importantă? Care ar fi fost gusturile dumneaei?

Sursa foto facebook Irina Loghin Oficial.

Din clipa aceea mai ceva ca o furnicută am început să robotesc din stânga-n dreapta si invers. Toate caietele cu rețete le-am scos de pe unde erau pitite. Pentru fiecare în parte încercam să-mi aduc aminte de gustul ei să ştiu daca merita să fie iar gatită.

Sursa foto: frankemagazinonline.ro

Înainte să mă apuc de pregătirea meniului în sine, stiu ca am electrocasnicile de la Franke, pe care mă puteam baza. Astfel primul meu aliat numit cuptor Franke avea grijă să-mi iese cele mai pufoase blaturi de tort, checuri sau cozonaci. Ştiam chiar şi atunci când voi uita o secunda în plus de preparatul meu cuptorul nu mi-l va arde. Si în plus funcția de spălare cu aburi îmi va uşura munca total. După ce il voi folosi, cu o lavetă şters va arata ca şi nou.

Un al doilea aliat este plita Franke. Ea îmi va permite să gătesc mai multe preparate la un loc. Astfel când voi avea sărmaluțele pe foc pot foarte uşor să mă ocup şi de prepararea cremelor pentru tort sau să pun lângă şi ibricul de cafea.

Şi un al treilea aliat este chiuveta Franke. In cuva sa adancă pot strânge mai multe farfurii folosite fără a mă văita că nu am unde să le mai pun. Curațarea ei se face într-o clipită şi ce va ramane în urmă te va bucura.

Daca şi voi doriți să aveți aliați în pregatirea meselor festive ca ai mei puteți intra aici . Prietenul meu Franke a găsit o modalitate de a uşura prepararea alimentelor cu noile colecții: Smart, Maris si Mythos.

După ce mi-am solicitat prietenii Franke în pregatireă preparatelor şi mi-am ales un meniu bine stabilit am început gatirea.

Ca la orice masă festivă, am început cu aperitivul. Pe lânga ouăle înnrosite, salata de boeuf, am adăugat legumele de sezon şi brânzeturi. Bineînteles să nu uităm de nelipsitul drob.

Apoi ca fel principal o fripturică de miel lăsată la marinat alături de niste cartofi copti. Cuptorul îmi va fi de ajutor deoarece prin functia sa multicooking pot găti ambele preparate simultan.

Apoi desert.Partea aceasta a fost cea mai grea de decis. Astfel voi face briose, chec, amandine şi bineînteles nelipsitul cozonac.

Rețeta ca la “mama acasă” de cozonac.

Vă las aici rețeta mamei pentru cozonacul copilariei mele.

Ingrediente:

Pentru aluat:
500g lapte călduț
200g zahăr
100ml unt topit
100 ml ulei
5 gălbenuşuri
2 cuburi drojdie(50g)
1kg făină
1 esența de vanilie
Coaja de la o lămâie

Pentru umplutură:
200 g rahat
200 g nucă măcinată
150 g stafide
3 linguri zahă pudră
2 linguri cacao.

După ce am ales ingredientele de calitate le-le-am lăsat la temperatura camerei peste noapte. Am zdrobit drojdia şi peste ea am pus puțin zahăr, făină şi puțin lapte. Le-am amestecat până am obținut o pastă şi am lăsat-o să crescă. Peste laptele căldut rămas am pus zaharul. Făina am cernut-o într-un castron de doua ori, apoi am pus maiaua peste ea, galbenuşurile frecate cu sare, lămâia rasă si apoi am turnat lapte puțin câte puțin în timp ce amestecam. Aluat pentru cozonac trebuie să fie unul mai lipicios. După ce am amestecat pasta bine am pus untul la fel puțin câte puțin. L-am framântat foarte foarte bine si l-am lăsat la dospit pâna şi-a dublat volumul.

Între timp m-am ocupat de umplutură. Am amestecat cacaua, nuca măcinată şi zahărul pudră. Peste acestea am pus lăpticul până am obținut o pastă.

Aluatul crescut l-am împartit în două şi am umplut fiecare parte cu compoziția obținuta şi am mai pus şi rahatul tăiat şi stafidele. Am împletit cele doua parți după ce le-am rulat şi l-am dat la cuptor. Şi iată ce a ieşit👇👇👇

poza personala

După ce toate au fost pregătite acum aştept familia mea împreună cu doamna Irina să le deguste. Sper că le vor plăcea!

Surse poze: frankemagazinonline.ro si poze personale.

Articol scris pentru Competiția Spering SuperBlog 2021

9 responses to “La masa cu Franke”

Leave a comment


Design a site like this with WordPress.com
Get started